fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Ivy Li,Nga Ying Cheung

Imagine. Create. Share.
Since 2008, the Kids4Kids My Story Creation annual story writing and illustration competition has provided primary students across Hong Kong with a creative platform that enables the budding writers and artists to imagine, create and share their stories.
This story was written and illustrated by kid(s) who participated in the Kids4Kids annual 'My Story Creation competition'. We hope to celebrate all the kids who used their creativity and imagination to create a story by giving them an opportunity to custom print their story, and be able to share and inspire other kids to create their own story.
Proceeds from the sale of this custom print story will help fund the Literacy Development Programmes at Kids4Kids to provide creative learning opportunities to low resourced communities in Hong Kong. By buying a Kids4Kids custom print story, you are not only applauding the future artists & authors of Hong Kong but you are also making a difference in a child’s life!
想像•創作•分享
自二零零八年起,童協基金會每年均舉辦「我的故事創作」比賽,藉此為全港小學生提供發揮創意的平台,並讓這些正在萌芽的小畫家和小作家分享他們創作的故事。
這本故事集是「我的故事創作」比賽的參賽作品,我們希望透過印製故事集來嘉許及分享創作者的努力成果,並藉此鼓勵更多兒童進行故事創作。
這本故事集的銷售收益將用於資助童協基金會的讀寫發展項目,為在資源匱乏環境下學習的學童提供支援。你的慷慨支持不僅鼓勵香港未來的畫家和作家,也為有需要的學童帶來希望!

在充滿魔法的永岸鎮上,有一對夫婦,他們有兩個孩子,一個叫雲朵拉,一個叫雲謙謙。兩個孩子都十分偏食,特別討厭吃蔬果。

一天,雲朵拉和雲謙謙走進森林,令人討厭的女巫把他們變成蔬果,然後掛在一棵樹上。
此時,一個冬瓜説:「又有新的『蔬果小孩』來了。」   
「你們… …你們是誰?為什麼會説話?」膽小的雲朵拉害怕地説。
「你不是也會説話嗎?」李香蕉有點生氣。「我是人類,不是像你們這些會説話的怪物!」雲朵拉壯起膽説。

陳番茄説:「你不也是一棵草… …」,但是話未説完就被張永瓜打斷了:「你們別吵了,還是讓我説説為什麼我們會在這裏吧!其實女巫是個愛吃蔬果的人,她最討厭不吃蔬果的人,小孩就掛在樹上十年,大人就做勞力,我已經被困九年了!好,講完故事了,睡覺!」

原來,那棵樹上的蔬果全都是偏食的小孩 ,他們的名字都被巫婆改為與蔬果有關。雲朵拉和雲謙謙整夜都睡不着,雲謙謙説:「我一定要救出大家!」

第二天早上,女巫來了,她摘下幾個「蔬果小孩」,津津有味地吃起來。雲謙謙説:「我想到怎樣救大家了!」

雲謙謙的計劃是:把幾塊有毒的樹葉放在張永瓜身上,並請張永瓜大叫,以吸引女巫去吃他。但張永瓜不願意這樣做,他説:「我才不要做犧牲品!」 
「可是只有你是綠色的,能隱藏有毒的樹葉,我們全部人的性命都在你的手上!」雲謙謙説。
「就算我救了你們後,你們不還是『蔬果小孩』嗎?」張永瓜説。
「這… … 這不要管了,我們要先防止有更多受害者。」雲謙謙説。

張永瓜想了一會,下定決心地説:「好,我答應你。今天,就今天實行計劃吧!」
第一天,他們的行動失敗了。膽小的張永瓜竟然害怕得忘記了大叫,於是另一個受害者又犧牲了。

雲謙謙安慰張永瓜,他説:「沒關係,你肯嘗試已經很好了!」張永瓜聽了心想:他真是一個好領袖。第二天,張永瓜和他身上的毒葉被女巫吃了,雲謙謙傷心地説:「永別了,張永瓜!」

就在這時候,雲謙謙覺得自己不斷往下沉,到達地面時,他竟然變回了人類!他看見其他「蔬果小孩」都變回了人類,他感到十分驚喜。計劃成功了!

最令雲謙謙高興的是,被女巫吃掉的「蔬果小孩」從地上長了出來,回復原狀,包括了張永瓜呢。 大家一見到張永瓜,便激動地上前,抱着他説:「謝謝你,張永瓜,你真是十分偉大啊!」

就此,女巫的「蔬果遊戲」結束了!

Written & illustrated by 文•圖

Ivy Li

Nga Ying Cheung